למה לא כל איחור במחזור משמעותו הריון?

למה לא כל איחור במחזור משמעותו הריון?

בין אם את אוהבת את המחזור החודשי שלך או שבאותה תקופה הכל עולה וצף, תרתי משמע, כשהווסת לא מגיעה בזמן זה בהחלט יכול להדאיג. לפניך קצת מידע על המחזור החודשי ועל הגורמים שעלולים להוביל לתופעה

חיכית חיכית ומי לא בא? המחזור. לפני שאת רצה לקנות עגלה, חשוב שתדעי שאיחור במחזור לא בהכרח מעיד על הריון. ייתכן שכן ויחד עם זאת, ישנם לא מעט גורמים שיכולים לגרום לווסת לאחר כדוגמת שינויים באורח החיים, בסוג התזונה, בפעילות הגופנית ואפילו לחץ, מתח וחרדה. זאת בנוסף לאי סדירות במחזור החודשי, חוסר איזון הורמונלי, טראומה ומצבים בריאותיים מסוימים.

 

הווסת: מחזורית שאמורה להיות עקבית וקבועה

לפני שנפרט על כל גורם וסיבה, חשוב שתכירי את הווסת. מדובר בדימום נרתיקי המתרחש כחלק מהמחזור החודשי שלך מדי חודש, במחזוריות של 28 יום ולעיתים בטווח של 21-40 יום. כך הגוף שלך מתכונן להריון. במידה ואין התעברות הרחם משיל את רירית ההריון וזה הדימום שאת חווה שמתחיל מהרחם ויוצא דרך הנרתיק. אצל רוב הנשים המחזור מתחיל בגילי 11-14 ונמשך עד גיל 50 וקצת, לערך. תופעות הלוואי הנלוות לדימום יכולות להיות: מצבי רוח משתנים; כאבי בטן וגב; נפיחות ורגישות בשדיים; כאבי ראש; תאבון מוגבר ועייפות גדולה.

לעיתים המחזור מאחר גם כשאין ביוץ, דבר חשוב שתכירי ואם יש צורך תפני לטיפול.

 

כל הסיבות לאיחור במחזור והדרכים להתמודד עם כל אחת

אם המחזור איחר והתשובה לבדיקת ההריון היא שלילית, אלו הן הסיבות שיכולות לגרום לכך:

 

  • שימוש באמצעי מניעה הורמונליים – תפקידם של אמצעי המניעה הוא למנוע ביוץ על ידי דילול רירית הרחם או עיבוי ריר צוואר הרחם. פעולות אלו עלולות לגרום לאיחור במחזור ואף לגרום להפסקתו למספר ימים או שבועות.  הפתרון: לחכות בסבלנות ואם יש חשד שמשהו אינו קשורה, לפנות לרופא.ת הנשים שלך.

 

  • פעילות גופנית קיצונית – יכולה לגרום למתח פיזי ולהשפיע על גופך וכך להוביל למחזור לא סדיר או הפסקת הווסת לחלוטין.

הפתרון: לשמור על איזון גם כשמתאמנים, כמו כל דבר בחיים.

 

  • ירידה או עלייה במשקל – משקל גוף נמוך, במיוחד אצל נשים שסובלות מאנורקסיה, בולימיה והפרעות אכילה נוספות, יכולות לסבול מווסת לא סדירה ואף מהיעדר מחזור חודשי לחלוטין. הגורם לכך הוא שאין כמות מספקת של שומן בגוף שיכול לעצור את הביוץ. כך, עלולה השמנת יתר לגרום לגוף לייצר יותר מדי אסטרוגן, שהוא הורמון הרבייה העיקרי.

הפתרון: קבלת טיפול ייעודי להפרעת האכילה שיאפשר, תוך פיקוח, לכמות השומן בגוף לחזור למצב שיאפשר לעצור את הביוץ וכך להחזיר את הווסת לנורמה. הסובלות מהשמנת יתר חשוב שיפנו גם לדיאטיקן.ית או תזונאי.ת וישתתפו בתוכנית ייעודית לירידה במשקל ואכילה נכונה.

בשני המקרים, במידה ומדובר במצב נשי ואכילה או היעדר אכילה רגשית, יש לפנות לטיפול נפשי.

 

  • תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS) – מצב שגורם לגוף לייצר הורמון גברי בכמות גדולה מהנורמה. כך גם עלול להיות חוסר איזון בהורמונים נוספים.

עוד על שחלות פוליצסטיות, במאמר הבא

           הפתרון: שימוש בתרופות ייעודיות או אמצעי מניעה לוויסות המחזור.

 

  • מחלות כרוניות – עלולות להשפיע על מועד הופעת המחזור החודשי. כשמדובר במחלת הסוכרת לדוגמה, שינויים ברמת הסוכר בדם המיוחסים לשינויים הורמונליים, יכולים להוביל לווסת שאינה סדירה.

           הפתרון: תלוי בסוג המחלה ותסמיניה, ולכן חשוב שאם יש חדש לאי סדירות   

           במחזור החודשי, לפנות לרופא.ה המטפל.ת ולרופא.ת הנשים.

 

  • בעיות בבלוטת התריס – בין אם מדובר בפעילות יתר או בתת פעילות, כאשר הבלוטה שאמורה לווסת את חילוף החומרים של הגוף לא מפקדת כראוי זה עלול להשפיע על רמות ההורמונים.

            הפתרון: טיפול תרופתי.

 

  • מתח כרוני – מצב שעלול להשפיע על רמת ההורמונים וגם על החלק במוח שאחראי על ויסות המחזור – ההיפותלמוס.

           הפתרון: טכניקות הרפיה ותמיכה מהסביבה או מאיש.ת מקצוע.

 

  • גיל המעבר – תקופה שיכולה להימשך בין שנה למספר שנים ולהתחיל בשנות ה-40 או ה-50 שלך. בנוסף לאי סדירות או הפסקת המחזור החודשי את עלולה גם לסבול מגלי חום, יובש בנרתיק, נדודי שינה ועוד.

           הפתרון: החל מתרופות קונבנציונליות ועד טבעיות.

 

  • אמנוריאה – מצב של היא העדר מחזור ראשוני או משני, בגיל הפוריות. תופעה זו מוגדר ככזו כאשר המחזור החודשי שלך, שהיה סדיר בעבר, נפסק למשך שישה חודשים או יותר.

            הפתרון: ייעוץ רפואי.

 

איך ניתן לדעת האם את אכן בהריון או שהמחזור החודשי באמת מאחר?

התשובה פשוטה – באמצעות בדיקת הריון, בין אם מדובר בבדיקת דם או בבדיקה ביתית. אם התשובה שלילית והמחזור עדיין מאחר, במיוחד אם הדבר מלווה בתסמינים אותם לא חווית בעבר, חשוב לגשת לרופא.ה כדי לזהות את הסיבה לאיחור, ולטפל בך כראוי.

 

שימי לב!

במידה ואת סובלת מדימום בין מחזור אחד לשני, דימום לאחר קיום יחסי מין, או דימום לאחר גיל המעבר, חשוב שתפני בהקדם לרופא.ה. ייתכן שהכל בסדר, או שאת סובלת מזיהום, פגיעה בצוואר הרחם או מגידול ברחם.

סיבות לאיחור במחזור
Scroll to Top
דילוג לתוכן