ביוץ, פריון ומה שבאמת חשוב
Home » ביוץ, פריון ומה שבאמת חשוב
ביוץ הוא שלב במחזור החודשי (menstrual cycle) בו משתחררת מאחת השחלות בגוף האישה ביצית. מאותו רגע היא תנוע לאורך החצוצרה כדי לפגוש את הזרע. מדובר בחלון זמנים יחיד לאותו חודש, ולכן הבנתו, זיהוי חלון הפוריות והדרכים לשמרו הם הבנה בסיסית לכל אישה בשלב הפוריות.
במאמר זה נצלול לעומק התהליך, השפעותיו ההורמונליות, הסימנים שלו, והגורמים המשפיעים עליו.
מהו ביוץ?
ביוץ (Ovulation) מתרחש אחת לחודש, בדרך כלל באמצע המחזור החודשי.
אישה נולדת עם כמות מסוימת של ביציות (למעשה זקיקים המכילים ביציות לא בשלות). פעם בחודש משתחררת לה ביצית יחידה דרך תהליך שמתחיל בערך ביום ה-6 למחזור החודשי כאשר בלוטת יותרת המח מפרישה 2 הורמונים: הורמון מגרה זקיק (FSH) והורמון ההצהבה (LH).
במהלך הביוץ, ביצית אחת משתחררת מתוך זקיק שהתפתח בשחלה וגורה על-ידי הורמון FSH. לאחר השחרור, הביצית נעה לאורך החצוצרה, שם היא יכולה להיפגש עם תא זרע ולהיות מופרית. אם ההפריה מתרחשת, הביצית המופרית ממשיכה לרחם ושם תשתרש לרירית הרחם ויהיה הריון. אם לא מתרחשת הפריה, הביצית ורירית הרחם יתפרקו ויצאו, והמחזור החודשי יגיע.
הביוץ כחלק מהמחזור החודשי
המחזור החודשי מורכב מארבעה שלבים, שכולם קשורים ותלויים זה בזה:
- שלב הווסת (period): היום הראשון של המחזור החודשי הוא היום הראשון לדימום. בשלב זה רמות ההורמונים יהיה הנמוכות ביותר למחזור זה.
- שלב הזקיקים (Follicular Phase):
חל מהיום ה-6 לתחילת המחזור ובו ההורמון FSH מעודד את התפתחות הזקיקים בשחלות. כל זקיק מכיל ביצית, ורק אחד מהם (או מספר קטן מאוד) יגיע לבשלות מלאה וישחרר ביצית. בשלב זה, רמות האסטרוגן עולות בהדרגה, ותפקידן לעודד את גדילת רירית הרחם דרך יצירת רצפטורים להורמון הפרוגסטרון לקראת האפשרות של הריון. - שלב הביוץ (Ovulatory Phase):
הורמון ה-LH מתחיל לעלות והביצית משתחררת מהשחלה. ריר צוואר הרחם הופך רטוב יותר כדי לעזור לזרע להגיע לביצית ולהפרותה. זהו חלון הזמנים היחידי במהלך החודש בו ניתן להרות והוא נמשך בין 12-24 שעות בלבד. - שלב הלוטאלי (Luteal Phase):
לאחר הביוץ, הזקיק שהשתחרר הופך לגופיף הצהוב, שמפריש הורמונים (בעיקר פרוגסטרון, אך גם אסטרוגן) כדי לתמוך בהריון אם יתחיל. אם הביצית אינה מופרית, הגופיף הצהוב מתפרק, רמות ההורמונים יורדות, והווסת מתחילה.
איך לזהות את הביוץ?
איך אפשר לדעת אם את מבייצת?
- שינוי בריר צוואר הרחם (cervical mucus)– שינוי בריר צוואר הרחם חל במהלך כל החודש. נוזל זה מקבל מראה חלק, רירי ומעט אטום (מזכיר לבן של ביצה) בזמן הביוץ, כדי להקל על הזרע להגיע ולהפרות את הביצית.
- מדידת חום הגוף הבסיסי (Basal Body Temperature):
טמפרטורה זו נמדדת בזמן מנוחה מוחלטת. היא עולה במעט בזמן הביוץ כתוצאה מעליית הפרוגסטרון בגוף. כדי שתוכלי להבין את דפוס שינוי הטמפרטורה בזמן הביוץ בצורה המדויקת ביותר ייתכן ותצטרכי לעקוב אחר יותר ממחזור אחד. - שימוש בערכות ביוץ:
כיום ניתן לקנות בכל בית מרקחת ערכות למדידת הביוץ. - תסמינים פיזיים:
חלק מהנשים חוות תסמינים גופניים במהלך הביוץ, כגון:- כאב קל – הכאב יהיה בצד אחד מהשחלה שממנו השתחררה הביצית באותו החודש.
- נפיחות בבטן- נפיחות בבטן יכולה להתרחש בגלל שבזמן עליה בהורמון ה-LH ושחרור הביצית, הזקיק שממנו השתחררה הביצית יכול להתמלא בנוזלים או דם ולגרות את הרקמות באזור.
בנוסף, ולא רק בזמן הביוץ ( חלק מתסמיני ה-PMS) בשל תנודות הורמונליות של אסטרוגן ופרוגסטרון תיתכן אגירת נוזלים באזור הבטן שיכולה לגרום לתחושת נפיחות. - עלייה בחשק המיני- בעוד לא כולן חוות דחף מיני, יש נשים שמרגישות עליה בחשק בזמן ביוץ כתוצאה מעליה באסטרוגן. יש המפרשים זאת כדרך אבולוציונית שלנו להתרבות בזמן היחידי בחודש שיכול להניב זאת.
טענה אחרת קושרת את העלייה ברמת ה-LH עם העלייה באסטרוגן כסיבה לעליה בחשק המיני. - דימום קל- (ovulation bleeding)- דימום קל בצבע אדום- ורוד שכן הוא מהול בריר צוואר הרחם, ונראה בניגוב או על התחתונית. נמשך 1-2 ימים ולרוב מלווה בעוד תסמין.
מה יכול לגרום לביוץ לא להגיע, או לא להגיע בזמן
חלק מהסיבות שיכולות לגרום לביוץ לא להגיע בכל חודש יכולות להיות עקב:
- תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS):
בעיות באיזון הורמונלי יכולות לגרום, בין השאר, לנשים פוליציסטיות לא לבייץ באופן סדיר. - כשל שחלתי מוקדם (Premature Ovarian Failure):
כאשר השחלות מפסיקות מסיבות שונות לעבוד אצל נשים מתחת לגיל 40. - היפרפרולקטינמיה: (hypothalamic dysfunction)
כאשר ישנה בעיה בחלק במח הנקרא היפותלמוס (מבנה קטן במח שנמצא מתחת לתלמוס ומעל בלוטת יותרת המח), חלק מהבעיות האפשרויות הן אי-תפקוד של השחלות. - יצור מוגבר של פרולקטין-
הורמון זה מופרש על-ידי בלוטת יותרת המח. כאשר ישנה רמה גובה ממנו בדם עלול להתפתח, בין השאר, הפרעות במחזור החודשי ובביוץ. - חצוצרות חסומות-
אם זה מזיהום מחשיפה למחלת מין, או מניתוח, החצוצרות עלולות להפוך מצולקות או חסומות. זה יכול להפריע לזרע להגיע לביצית, ולביצית המופרית להגיע לרחם ולהשתרש. - אנדומטריוזיס-
רקמות שיכולות לצמוח בחצוצרות ולגרום לצילוקן. - גידולים שפירים ברחם או בצוואר הרחם-
כמו פוליפים או שרירינים.
כיצד לשפר את תהליך הביוץ והפוריות?
ניתן לעזור לשפר את הביוץ ולהגביר את הסיכוי להריון דרך:
- שינויים באורח החיים:
- שמירה על תזונה מאוזנת ומשקל גוף תקין.
- פעילות גופנית מתונה וקבועה.
- הפחתת לחץ נפשי ככל הניתן.
- הימנעות מעישון, אלכוהול ותרופות מסוימות.
- טיפולים רפואיים:
- תרופות להשראת ביוץ עשויות לסייע לנשים עם בעיות ביוץ.
- במקרים מסוימים, טיפולי הפריה חוץ-גופית (IVF) או הזרעות (IUI) יכולים להיות פתרון.
- מעקב רפואי:
- בדיקות הורמונליות ואולטרסאונד מאפשרים לעקוב אחר רמות ההורמונים בגוף.
סיכום
ביוץ הוא תהליך מורכב וחושב אצל כל אישה בתקופת הפריון לחייה. הוא מהווה את התנאי הבסיסי לפריון ומושפע משורה של גורמים הורמונליים, גופניים וסביבתיים. הבנה של מנגנון הביוץ, זיהוי חלון הפוריות והתמודדות עם גורמים שעלולים לשבש את התהליך הם מפתח לתכנון הריון מוצלח או למניעתו.